skip to Main Content

KATEGORI
BOSTÄDER
TYP
HYRES- & BOSTADSRÄTTER
96 LÄGENHETER
plats
HAMMARBY SJÖSTAD, STOCKHOLM
Beställare
WALLENSTAM
HÖKERUM BYGG
År
2007 – 2009
Skeden
PROGRAMHANDLING
SYSTEMHANDLING
BYGGHANDLING

Tidigare var Hammarby sjöstad ett industriområde men idag är stadsdelen ett attraktivt bostadsområde. Intill den nordvästra kajen ligger fastigheten Skärgårdsbåten, ett projekt som har ett utbud av lägenheter med olika upplåtelseformer som idag bidrar till ökad mångfald i området. Vi har medverkat från den första programskissen till färdigt hus,

Det var en spännande resa med en förvandling av ett ruffigt industriområde till en plats där de boende kan kombinera storstadsliv med närhet till vatten och grönområden.

Den avlånga fastigheten är uppdelad i två delar, den ena med 48 hyresrätter, den andra med 48 bostadsrätter från 1-4 ROK. Bostadshusen är 4–6 vån med ett underliggande parkeringsgarage.

Alla lägenheter har balkonger med utsikt över vattnet. Husens vita långsidor täcks av lägenhetsbreda balkonger medan kortändan mot sjön i söder täcks av kvadratiska balkonger med glasade räcken i frostat glas. Balkongerna är saxade och placerade så att ingen balkong ligger rakt under en annan vilket skapar generösa vyer. Ljuset och reflexerna i balkongernas glas når långt in i lägenheterna. Husens övriga fasader är klädda med ett mörkgrått skärmtegel med svarta plåtdetaljer och har en sockel i mörkgrå natursten.

De invändiga loftgångarna med sina entréer till lägenheterna kontrasterar mot utsidan med sina vita tak, väggar av vita fibercementskivor och golv av vit cementmosaik. Lägenheternas entrépartier, med sidoljus intill tamburdörren, markeras tydligt med rödmålade, belysta nischer. Väl inne i lägenheten upplever man dess öppna planlösning, generösa takhöjd och fantastiska utblickar genom de stora fönsterpartierna. Projektet nominerades till årets Stockholmsbyggnad 2009. Bruttoarea ca 8800 kvm, boarea ca 6800 kvm

Back To Top